Da li znate ko je bio prof.dr. Mustafa Imamović? PETROVIĆ: “Imamović je bio prava institucija, i kao čovjek i kao institucija.”

Posted By on 30 ožujak, 2017

Označite ovu objavu:

Mustafa Imamović je rođen 29. januara 1941. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Tokom univerzitetske karijere predavao je na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Mostaru i Rijeci. Također je predavao na Odjeljenju za historiju Yale Univerziteta (New Haven), te na više drugih univerziteta u SAD.

Mustafa Imamović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu preminuo je u Sarajevu 23. januara u 76. godini.

Autor je djela “Historija Bošnjaka”, monografije „Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878.-1914.“, za koju je dobio republičku nagradu za nauku “Veselin Masleša”, zatim “Bosanski Ustav” i “Bošnjaci u emigraciji”.


Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Objavio je mnoge studije i članke iz historije, a bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Njegovi radovi prevođeni su i objavljivani na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.

 

“Usudio bih se reći da je profesor Imamović bio prava institucija, i kao čovjek i kao institucija. Izveo je mnoge generacije studenata, a ne znam da li ima iko danas na našem fakultetu koga Imamović nije dočekao u svojstvu profesora, dekana ili predsjednika Upravnog odbora”, kazao je Petrović.

Sadašnji dekan Pravnog fakulteta rekao je da je Imamović bio posvećen svom poslu i nauci te da je često na fakultetu boravio više nego kod kuće.

 

(izvor: Klix.ba / Oslobođenje)

Comments

comments