Druga gimnazija | Učenici pokrenuli incijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Posted By on 21 travanj, 2017

Označite ovu objavu:

Grupa mladih građanki i građana moli sve one koji su ZA Legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe da potpišu ovu peticiju i time daju svoj glas za pomoć teško oboljelim.

Trenutno oboljeli u Bosni i Hercegovini, prinuđeni su ilegalno nabavljati ulje kanabisa čime rizikuju da budu uhapšeni, a ulje koje nabave je upitnog kvaliteta. Njegov sastav nije kontrolisan, pa može prouzrokovati fatalan efekat. Također, mnogi ne mogu kupiti ulje kanabisa koje im je potrebno za liječenje jer su cijene na crnom tržištu enormno visoke.

Do sada je objavljeno preko 150.000 naučno-medicinskih radova i studija o kanabisu koji potvrđuju njegova brojna ljekovita svojstva, daleko više nego za bilo koji drugi farmako lijek koji je u upotrebi. Prema istraživanju provedenom 2013. godine, 76% doktora je odobrilo upotrebu medicinskog kanabisa. U istraživanju je učestvovalo 1.446 doktora širom svijeta.

Britanski istraživači tvrde da je kanabis mnogo manje štetan po zdravlje ljudi nego alkohol i nikotin, koji su legalni. Za razliku od “regularnih” lijekova, kanabis nema neželjene efekte.

Marihuana se uglavnom shvata kao negativan pojam. Većina je vidi kao ilegalnu supstancu i povezuje sa medicinskom marihuanom, međutim postoji razlika. Medicinskim studijama dokazano je da uzimanje kanabisa uspješno može izliječiti i poboljšati stanje kod sljedećih bolesti:

Multipla skleroza, kancer, AIDS, glaukom, depresija, epilepsija, astma, Alzheimerova bolest, arteroskleroza, dijabetes, Parkinsonova bolest, artritis, nesanica i mnoge druge.

Države u kojim je kanabis legalizovan su: Španija, Urugvaj, Brazil, Njemačka, SAD, Argentina, Belgija,Kanada, susjedna nam Hrvatska, Australija, Švicarska, Portugal, Holandija, Slovenija …

 

Organizovana javna tribina u cilju informisanja o kanabisu kao lijeku za medicinske potrebe

Trenutno je ova tema jako aktuelna, upravo jer oboljeli za svoju dozu spasonosnog lijeka moraju odlaziti van granica Bosne i Hercegovine i davati enormna novčana sredstva.  Radeći na ovom projektu, surađivali smo i sa gospodinom Dennisom Gratzom  – zastupnikom u Parlamentu FBiH i pokretačem incijative za dekriminalizaciju ove materije, te gospođom Zahidom Binakaj – predsjednicom Komore magistara farmacije FBiH koji su nam dali podršku. Sve dok praksa pokazuje, da legalizacija kanabisa u medicinske svrhe daje pozitivne rezultate, MI NE ODUSTAJEMO.

Želimo da se Zakon o suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih droga izmjeni, te da se Cannabis sativa L, prebaci iz tabele I (Zabranjene supstance i biljke) u tabelu II (Supstance i biljke pod strogom kontrolom). Tražimo da se sa te liste zabranjenih supstanci izbriše kanabis sativa kao viši pojam. U drugoj fazi, kada se izbriše biljka sa te liste, da se omogući medicinsko korištenje kroz npr. ovlaštenja apotekara da uvoze lijekove ili da sami proizvode medikamente od kanabisa. Na taj način mi bismo učinili ove supstance legalnim za one kojima su potrebne. Naglašavamo, mi zagovaramo medicinsko korištenje” saopćili su učenici Druge gimnazije.

 Naime, u subotu je održano Općinsko takmičenje Civitasa Općine Centar u sklopu “Projekta građanin”, Tema koja je pobijedila na takmičenju posvećena je„Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe“, a obradili su je učenici III2 razreda Druge gimnazije Sarajevo.

Članovi tima Civitas Projekta građanin koji se pripremaju za kantonalno takmičenje sa ovom temom su Merisa Hanjalić, Taida Kadrić, Adela Pišmo, Adna Kovač, Emina Bijelonja, Evel Šarenkapa, Anesa Ališić i Amila Čengić.

Svi koji žele da potpišu peticiju te samim tim pomognu, to mogu uraditi na sljedećem linku:
https://www.onlinepeticija.com/signatures/legalizacija_kanabisa_u_medicinske_svrhe

Više informacija o ovom pokretu možete pronaći na zvaničnoj facebook stranici:
https://www.facebook.com/Legalizacija-kanabisa-u-medicinske-svrhe-1860732344208519/

Comments

comments